Waarom de beste uien van Nederland komen.
Nederland staat bekend om haar hoogwaardige landbouwproducten.
Dankzij onze ligging en ons gematigde klimaat profiteren wij van vruchtbare grond en goede oogsten.
Aangevuld met honderden jaren aan landbouwkennis, voert Nederland de lijst aan als land met de beste uien.
Behalve het verbouwen van voedsel op akkers, staat Nederland internationaal bekent als een open en handelsgezind land met een ragfijn gevoel voor internationale relaties.
De ui behoort tot de lookgewassen en is een tweejarige plant.
In het eerste jaar wordt de bol gevormd, waarin reservevoedsel is opgeslagen.
De bol bestaat uit een aantal vlezige rokken, deze rokken kunnen geel, rood, of wit van kleur zijn.
In het tweede jaar gaat de ui, uitlopen, bloeien en zaad vormen.
Bij langere daglengte (korte nachten) en hogere temperaturenbegint zich de bol te ontwikkelen, hij vormt dan geen loof meer.
De plant slaat reserve voedsel op in de bladbases, waardoor die zich verdikken.
Omdat ze om elkaar heen gegroeid zijn ontstaat er een bolronde vorm: een bolbestaande uit bolrokken.
Binnenin zijn al groeiknoppen aanwezig.
Als de bol gerijpt is en een rustperiode ingaat, valt het slap geworden loof neerwaarts – men noemt dit strijken, meestal is dat het moment waarop gerooid word.
De plant heeft dan zijn eerste levensfase achter zich.
Na droging kunnen de uien ter consumptie worden aangeboden.