0478-571792 info@hendrixsmits.nl

Rabarberteelt

Rabarberteelt

Rabarber behoord tot de Duizendknoopfamilie en is een groente. De teelt van rabarber is een meerjarige teelt. Rabarber is een plant die veel stikstof(N) nodig heeft om grote bladeren en stelen te kunnen vormen. Het is een gulzige plant en vraagt een zeer vruchtbare bodem met een matig zure PH waarde van rond de 6. Te droge en uitgeputte grond zorgt er voor dat de planten snel zullen doorschieten en bloemstengels produceren wat niet goed is bij de teelt van rabarber. Na 4-5 jaar zijn de ondergrondse wortelstokken reeds voldoende groot zodat je de plant vanaf november of in het vroege voorjaar kan rooien voor de vermeerdering (scheuren). Bij het scheuren wordt de wortel in verschillende stukken gesneden met op ieder stuk nog 2 neuzen (groeipunten). Na het scheuren wordt het plantmateriaal weer opnieuw uitgeplant als Nieuwe aanplant. De planttijd is van maart tot en met juni. Bij het aanplanten zorg je ervoor dat de neuzen nog net boven de grond uitsteken. Na 2 jaar na aanplant is het gewas oogstbaar. Een professionele tuinder kan met een goede verzorging de aangeplante rabarberplanten 10-15 laten staan, de teelt vergt dan ook heel wat werk. Hiervoor dient men een diepe grondbewerking te doen dit in verband met de diepe beworteling van de rabarberplant. Men kan ook kiezen om na 4-5 jaar niet te rooien voor de vermeerdering maar men kan ook kiezen om te gaan forceren.

Met forceren wordt bedoeld dat we de oogst vervroegen dit doen we door de plant te laten denken dat het al voorjaar is. Door de plant tussen september en februari te rooien en daarna in de koeling te zetten gaat ie denken dat het winter is, als de plant zn vorstpunten bij elkaar heeft zetten we de rabarber uit in een donkere warme ruimte zodat ie denkt dat het voorjaar is. Door de donkere ruimte maakt de plant mooie roze stengels die oogstbaar zijn. Dit zijn in de regel fijnere stengels als die van de industieteelt deze rabarber wordt meestal voor de versmarkt geteeld. Ook kan men ervoor kiezen om gewoon op het productieperceel te gaan oogsten dit is vaak voor de verwerkende industie, deze rabarber word hoofdzakelijk verwerkt tot moes.