0478-571792 info@hendrixsmits.nl

Champignoncellen ledigen

Champignoncellen ledigen

Champignonteelt

Champignons groeien op compost. De compost wordt bereid bij gespecialiseerde bedrijven. Vanaf het moment dat de grondstoffen gemengd worden tot aan het afleveren van de compost bij  de productie bedrijven, duurt vier tot zes weken. De exacte tijd is afhankelijk van de grondstoffen en het systeem van het compostbedrijf. Als de compost bij het productiebedrijf is gebracht, bij de kwekerij wordt de teeltcel dan gevuld met een speciale vulmachine. Een teeltcel is een geklimatiseerde ruimte met stellingen. Tijdens het vullen wordt de compost in een laag van 20 cm met daarop een laagje van 5 cm dek-aarde op de compost gelegd. Deze laag wordt in de stelling van de teeltcel getrokken. Dek-aarde bestaat uit een mengsel van veen , die door gespecialiseerde bedrijven is gemengd. Na het vullen van de cel, gaat het mycelium vanuit de compost in de dek-aarde groeien. Dit proces duurt 4-7 dagen. Tijdens de myceliumgroei word er water gegeven aan de dek-aarde. Door het geven van water in de myceliumgroei fase, kan het mycelium niet naar de oppervlakte van de dek-aarde groeien. Als het mycelium naar de oppervlakte is gegroeid, begint de kweker met afventileren. Het afventileren is het nabootsen van de herfst, door koudere lucht en lagere CO2 gaat het pluizige mycelium samentrekken. Na 5-6 dagen na het afventileren vormt het mycelium knopjes, deze periode word knopvorming genoemd. Daarna word de relatieve luchtvochtigheid verlaagd, zodat de knoppen beginnen uit te groeien tot champignons. Van knop tot oogstbare champignon duurt ongeveer 5-7 dagen. Het oogsten van champignons gaat in “vluchten”.

-De eerste vlucht wordt geplukt in 4-5 dagen.

-De tweede vlucht komt na ongeveer 5-7 dagen en brengt iets minder aan productie.

Aan het einde van de teelt word de teeltruimte en de uitgewerkte compost in het geheel verhit. Dit gebeurd doormiddel van stoom, om zo alle ziekten en plagen af te doden. Na het doodstomen wordt de compost uit de cel gehaald. Het restproduct is champost, een zeer schone compost van goede kwaliteit die veel wordt gebruikt in de tuinbouw, akkerbouw en bloembollenteelt. De cel wordt vervolgens schoon gemaakt en kan daarna weer een nieuwe teeltcyclus starten.